Η άμυνα δίνει πρωταθλήματα αλλά και γκολ! Απίστευτο ρεκόρ της ΑΕΚ – Ο καταλυτικός ρόλος του Βίντα


Η άμυνα δίνει πρωταθλήματα αλλά και γκολ! Απίστευτο ρεκόρ της ΑΕΚ – Ο καταλυτικός ρόλος του Βίντα



Η Ένωση παίρνει περισσότερα γκολ από τις πίσω γραμμές της παρά από τους καθαρόαιμους επιθετικούς της.

Στην εξ αναβολής αναμέτρηση της 1ης αγωνιστικής με τον Παναιτωλικό, η ΑΕΚ επικράτησε 3-0 της ομάδας του Αγρινίου. Ποιο ήταν το πολύ ιδιαίτερο στοιχείο της αναμέτρησης; Η Ένωση πήρε το τρίποντο χάρη σε τρία γκολ που πήρε από αμυντικούς της.

 

Το σκορ άνοιξε στο 34’, με κεφαλιά, ο Βίντα, ο οποίος πέτυχε δεύτερο σερί τέρμα μετά το ματς με τον Άγιαξ, στο 36’ ο Λάζαρος Ρότα πέτυχε το 2-0 με σουτ και στο 88’ ο Μουκουντί διαμόρφωσε το τελικό σκορ με κεφαλιά, ενώ είχε ευκαιρία να διπλασιάσει τα τέρματά του στο 95’, αλλά το δοκάρι του στέρησε αυτήν την επιτυχία.

Η ΑΕΚ έχει σκοράρει φέτος μέχρι στιγμής σε Ελλάδα και Ευρώπη 21 γκολ. Η Ένωση έχει πάρει 6 γκολ από αμυντικούς, 11 γκολ από μεσοεπιθετικούς, 2 γκολ από αμυντικά χαφ, 2 από την επίθεσή της. Συγκεκριμένα 3 γκολ έχει σκοράρει ο Γκατσίνοβιτς, 3 ο Τσούμπερ, 3 ο Βίντα, 2 ο Άμραμπατ, 2 ο Αραούχο, 2 ο Πόνσε, και από 1 οι Ρότα, Μουκουντί, Γιόνσον, Πινέδα, Γαλανόπουλος, Σιντιμπέ.

Δείτε αναλυτικά τα ματς και τα γκολ που έχει πάρει από τους παίκτες της:

  Τσακίρης: "Όμορφη γιορτή στη Φιλαδέλφεια - Όλοι... στο κινητό"

Super League

ΑΕΚ – Παναιτωλικός 3-0 (Βίντα, Ρότα, Μουκουντί)

ΑΕΚ – Πανσερραϊκός 1-1 (Γκατσίνοβιτς)

Βόλος – ΑΕΚ 2-3 (Γιόνσον, Τσούμπερ, Άμραμπατ)

ΑΕΚ – Ολυμπιακός 1-1 (Πόνσε)

Παναθηναϊκός – ΑΕΚ 1-2 (Τσούμπερ, Πινέδα)

ΑΕΚ – Ατρόμητος 2-1 (Άμραμπατ, Γκατσίνοβιτς)

Προκριματικά Champions League

Ντιναμό Ζάγκρεμπ – ΑΕΚ 1-2 (Τσούμπερ, Γαλανόπουλος)

ΑΕΚ – Ντιναμό Ζάγκρεμπ 2-2 (Αραούχο, Βίντα)

ΑΕΚ – Αντβέρπ 1-2 (Αραούχο)

Europa League

Μπράιτον – ΑΕΚ 2-3 (Σιντιμπέ, Γκατσίνοβιτς, Πόνσε)

ΑΕΚ – Άγιαξ 1-1 (Βίντα)

Συμπεράσματα

Ποια είναι τα ιδιαίτερα συμπεράσματα που μπορούμε να αντλήσουμε από αυτά τα στοιχεία;

– Η ΑΕΚ παίρνει περισσότερα γκολ από περιφερειακούς παίκτες και αμυντικούς παρά από τους καθαρούς επιθετικούς της.

– Ο Αραούχο καταλογίζεται στους μεσοεπιθετικούς πλέον, καθώς ο Αλμέιδα συνήθως τον τοποθετεί έξω αριστερά, με τη δυνατότητα βέβαια να συγκλίνει και να έχει λίγο πιο ελεύθερο ρόλο.

– Ο βασικός επιθετικός της ΑΕΚ, ο Λιβάι Γκαρσία, δεν έχει βρει ακόμα γκολ, κάτι που δικαιολογείται, καθώς έχει περάσει τραυματισμούς.

– Ο Πινέδα είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση, καθότι ως πολυεργαλείο χρησιμοποιείται είτε στον άξονα ως κεντρικός μέσος είτε στις πτέρυγες ως εξτρέμ, ή επιτελικός μέσος και περιφερειακός επιθετικός. Τον έχουμε δει να αγωνίζεται ακόμα και ως ακραίος αμυντικός. Τον εντάξαμε όμως στους μεσοεπιθετικούς στο παρόν άρθρο.

  Τρομερός Βιεϊρίνια! Έγραψε χρυσή σελίδα στον ΠΑΟΚ

– Ο Βίντα, ένας αμυντικός, είναι μέσα στους πρώτους σκόρερ της ΑΕΚ φέτος. Έχει σκοράρει 2 γκολ στην Ευρώπη και 1 στη Super League. Μάλιστα τα δύο ευρωπαϊκά του γκολ ήταν καθοριστικά, γιατί με τη Ντιναμό η Ένωση πέρασε στα πλέι οφς του Champions League και με τον Άγιαξ, έδωσε στην ομάδα του την ισοπαλία και πλέον οι «κιτρινόμαυροι» έχουν πολύ δυνατές πιθανότητες για τη συνέχεια του Europa League.

 

– Από τα 21 γκολ, η ΑΕΚ έχει βρει 2 γκολ με πέναλτι (Άμραμπατ-Γκατσίνοβιτς στο ματς με τον Ατρόμητο), ενώ έχει χάσει και ένα πέναλτι στο πρωτάθλημα ( ο Φαν Βέερτ στο ματς με τον Πανσερραϊκό).

– Ο πλουραλισμός στο σκοράρισμα σίγουρα είναι ένα πολύ θετικό στοιχείο για κάθε προπονητή. Αυτό σημαίνει, ότι η ομάδα μπορεί να βρει λύσεις ανά πάσα στιγμή. Το γεγονός όμως, ότι η ΑΕΚ έχει πάρει περισσότερα γκολ από την άμυνά της παρά από τους επιθετικούς είναι στοιχείο προβληματισμού. Γιατί ναι μεν, κατά τον ποδοσφαιρικό άγραφο νόμο, η άμυνα δίνει πρωταθλήματα, αλλά τα δίνει για να αναχαιτίζει τους αντιπάλους και όχι να δίνει λύσεις στο σκοράρισμα…


Πηγή
 

Διαβάστε επίσης: