Πού θα χτυπήσει ο Ολυμπιακός, η αδυναμία της Βίλα – 25%!


Πού θα χτυπήσει ο Ολυμπιακός, η αδυναμία της Βίλα – 25%!



Το… θαύμα Έμερι, τα 42 χρόνια ανομβρίας και το πλάνο Μεντιλίμπαρ. Τι πρέπει να κάνουν οι Πειραιώτες για να φτάσουν μέχρι τον τελικό, ποιοι παίκτες ανηυσχούν τους Πειραιώτες και τα πλάνα των δύο προπονητών

Έφτασε η ιστορική μέρα για την πρώτη μάχη του Ολυμπιακού με την Άστον Βίλα για τα ημιτελικά του Conference League!

Η ιστορική αγγλική ομάδα που φέτος διανύει εξαιρετική σεζόν στην Premier League και, κατά γενική ομολογία, είναι πολύ δύσκολη αντίπαλος στον δρόμο για τον τελικό τής OPAP Arena.

Το sportdog απευθύνθηκε στον δημοσιογράφο Κώστα Καραγιαννόπουλο, που κάνει αναλύσεις των αγώνων τής Premier League στο agones.gr, προκειμένου να μας δώσει τα φώτα του για την αγγλική ομάδα και πώς θα πρέπει να την αντιμετωπίσει ο Ολυμπιακός.

“650 εκατ. η αξία τής Άστον Βίλα – Μαγικό Ραβδάκι ο Έμερι – Αυτούς να προσέξει ο Ολυμπιακός”

Κώστα, πώς σχολιάζεις την κλήρωση του Ολυμπιακού με την Άστον Βιλα; 

“Σίγουρα όταν μιλάμε για ημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης, καμία κλήρωση δε μπορεί να θεωρηθεί βατή για οποιαδήποτε ομάδα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση βέβαια ο Ολυμπιακός τίθεται αντιμέτωπος με το μεγάλο φαβορί του Κόνφερενς Λιγκ, μια ομάδα αξίας σχεδόν 650 εκατ. ευρώ που τη δεδομένη στιγμή βρίσκεται στην τετράδα της Πρέμιερ Λιγκ πραγματοποιώντας ιστορική σεζόν  κι έχει στον πάγκο έναν προπονητή που σίγουρα δε θες να βρεις στο δρόμο σου σε ευρωπαϊκό νοκ-άουτ. Ο λόγος φυσικά για τον Ουνάι Έμερι, που έχει στο παλμαρέ του τέσσερις κατακτήσεις Γιουρόπα Λιγκ και του παρουσιάζεται η ευκαιρία να φτάσει σε ευρωπαϊκό τελικό με τέταρτη διαφορετική ομάδα σε διάστημα μιας δεκαετίας! 

Ο Ισπανός τεχνικός αντικατέστησε τον Στίβεν Τζέραρντ στον πάγκο της Άστον Βίλα τον Οκτώβριο του 2022, αναλαμβάνοντας μία ομάδα που έπαιζε αποκρουστικό ποδόσφαιρο και βρισκόταν μόλις ένα βαθμό πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού. Θαρρείς πως είχε μαγικό ραβδάκι, μεταμόρφωσε πλήρως το αγωνιστικό της στυλ και παντρεύοντας θέαμα με ουσία, την εκτόξευσε στην 7η θέση παίρνοντας το εισιτήριο του Κόνφερενς Λιγκ από την Τότεναμ την τελευταία αγωνιστική. Ο ερχομός του Μόντσι το καλοκαίρι για να αναλάβει όλες τις υποθέσεις που αφορούν το αγωνιστικό τμήμα αποτύπωσε και τις μεγάλες φιλοδοξίες της διοίκησης, που κατάφερε να πείσει ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στο χώρο να έρθει στο αντιτουριστικό Μπέρμιγχαμ. 

Μέχρι στιγμής το πρότζεκτ χαρακτηρίζεται απόλυτα πετυχημένο αφού η Άστον Βίλα έχει μπει στην τελική ευθεία της σεζόν διεκδικώντας εισιτήριο για το Τσάμπιονς Λιγκ, καθώς και το πρώτο της ευρωπαϊκό τρόπαιο μετά από 42 χρόνια! Πρόκειται αναμφίβολα για το δυσκολότερο εμπόδιο που θα μπορούσε να βρει στο δρόμο του ο Ολυμπιακός”.

Πώς παίζει η Άστον Βίλα και ποιους παίκτες θα πρέπει να προσέξει ο Ολυμπιακός;

“Ο ερχομός του Έμερι «ξεκλείδωσε» τις επιθετικές αρετές των ποδοσφαιριστών της και ο Βάσκος παρουσιάζει μια ομάδα που αρέσκεται να παίζει ποδόσφαιρο υψηλής έντασης με πολλά τρεξίματα και χωρίς να διστάσει να πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων ακόμα και σε γήπεδα όπως το «Έμιρειτς». Οι «χωριάτες» αγωνίζονται αυστηρά με 4-2-2 και ο μεγάλος τους αστέρας είναι ο Όλι Γουότκινς. Ο ταχύτατος διεθνής Άγγλος σέντερ φορ διανύει σεζόν καριέρας μετρώντας 26 γκολ και 10 ασίστ σε 46 παιχνίδια, και μπορεί να σε «πληγώσει» τόσο με την εκτελεστική του δεινότητα όσο και με την ευχέρεια του στο δημιουργικό κομμάτι. Παίκτης που χαρακτηρίζεται για την ευελιξία του, την υψηλή επιτάχυνση του και τη δυνατότητα του να σκοράρει με κάθε τρόπο, αποτελεί το No1 κίνδυνο για την άμυνα του Ολυμπιακού.

Βέβαια, το μεγαλύτερο λάθος που μπορούν να κάνουν οι «ερυθρόλευκοι» είναι να επικεντρωθούν σ’ έναν παίκτη. Κι αυτό διότι η Άστον Βίλα είναι ο ορισμός της λέξης ομάδας, ένα σύνολο με παίκτες-εργάτες που παίζουν πολλούς αυτοματισμούς, κυκλοφορούν με υπομονή τη μπάλα από πίσω και δεν προχωρούν σε βεβιασμένες ενέργειες. Παράλληλα, έχουν την ποιότητα να παίζουν άμεσα με βαθιές μπαλιές ακριβείας από την άμυνα στην επίθεση, ενώ διαθέτουν παίκτες με ποιοτικά τελειώματα που δε διστάζουν να δοκιμάζουν τα πόδια τους αν βρουν χώρο. Οι αμυντικοί της, Τόρες, Κάρλος και Κόνσα έχουν πολύ καλό έλεγχο της μπάλας αντιμετωπίζοντας έτσι το πρέσινγκ ψηλά που τους ασκεί ο αντίπαλος, ενώ ο Ντάγκλας Λουίς στο κέντρο αποτελεί έναν σύγχρονο box-to-box μέσο που σκοράρει, δημιουργεί, κουβαλάει τη μπάλα και αποτελεί παίκτη-κλειδί στον έλεγχο του ρυθμού.

  Σάρας και Καλάθης: "ΠΑΟ σε αγαπάμε, αλλά…"

Μπορεί τα φώτα να πέφτουν στον Γουότκινς αλλά οι επιτυχίες της ομάδας βασίζονται κυρίως στη μεσαία της γραμμή. Ο Έμερι αρέσκεται να δημιουργεί υπεράριθμές στον άξονα τραβώντας τον δεύτερο φορ Ντιαμπί προς τα πίσω, ενώ ο χαφ Τζον ΜακΓκιν κινείται συχνά ως κρυφός επιθετικός έχοντας συνεισφορά σε 16 γκολ τη φετινή σεζόν και χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Με τον «κόφτη» Καμαρά να παραμένει στα πιτς ελέω τραυματισμού, την τετράδα στα χαφ συμπληρώνουν οι Τίλεμανς και Ζανιόλο, δύο παίκτες που τρέχουν πολύ και διαθέτουν υψηλή τεχνική κατάρτιση, κρατώντας μπάλα και αντιμετωπίζοντας σωστά το πρέσινγκ.

Σε καταστάσεις επίθεσης το σύστημα της Βίλα μοιάζει περισσότερο με 3-2-4-1 με τους επιθετικογενείς μπακ Κας και Ντίνιε να προωθούνται, και τους δύο κεντρικούς μέσους να κινούνται στους χώρους καλύπτοντας τα κενά και ανακτώντας κατοχές. Αξιοσημείωτη η συνεισφορά του Τζαμαϊκανού εξτρέμ Λέον Μπέιλι, ο οποίος έρχεται συνήθως από τον πάγκο και έχει εμπλακεί σε επτά γκολ ως αλλαγή στην φετινή Πρέμιερ Λιγκ (3 γκολ, 4 ασίστ), τα περισσότερα από οποιονδήποτε παίκτη.

Αμυντικά, οι παίκτες του Έμερι αρέσκονται να παίζουν με πολύ ψηλά τη γραμμή της άμυνας τους ποντάροντας πολύ στο τεχνητό οφσάιντ. Πρόκειται για την ομάδα που έχει «βγάλει» 142 φορές οφσάιντ τους αντιπάλους της, 40+ φορές περισσότερες από οποιαδήποτε ομάδα στην Πρέμιερ Λιγκ.

Για το τέλος δε θα μπορούσα φυσικά να μην αναφερθώ στον γκολκίπερ της, Εμιλιάνο Μαρτίνεθ, ο οποίος μαζί με τον Γουότκινς αποτελούν τα δύο πιο «λαμπερά» ονόματα στο ρόστερ της. Ο Αργεντινός γκολκίπερ και κορυφαίος τερματοφύλακας στο Μουντιάλ του Κατάρ, οδήγησε τους «χωριάτες» στα ημιτελικά με τις αποκρούσεις του στα πέναλτι απέναντι στην Λιλ και αν συνεχίσει έτσι δύσκολα θα μείνει στην Άστον Βίλα και τη νέα σεζόν”.
 

“Αυτό είναι το κλειδί για να αντιμετωπίσει την Άστον Βίλα – Τσικίνιο, Έσε και Όρτα – 25% πρόκριση για Ολυμπιακό”
 

Πώς θεωρείς ότι αντιμετωπίζεται η αγγλική ομάδα;

“Πρόκειται για μια ερώτηση που δεν μπόρεσε να απαντήσει -μεταξύ άλλων- ο τεχνικός της Άρσεναλ, Μικέλ Αρτέτα χάνοντας και τα δύο φετινά ματς από την Άστον Βίλα. Ομάδα που χαρακτηρίζεται για τη δύναμη της έδρα της, ενδεικτικό ότι ως τα τέλη Δεκέμβρη μετρούσε 15 διαδοχικές νίκες στην Πρέμιερ Λιγκ κάνοντας ρεκόρ συλλόγου, ενώ στην Ευρώπη έχει κάνει το 6×6. 

Το «κλειδί» για τον Ολυμπιακό είναι να έχει υπομονή στο παιχνίδι του και να προσπαθήσει να περιορίσει στο ελάχιστο τα αμυντικά λάθη, καθώς η Άστον Βίλα είναι ομάδα που δε συγχωρεί και φεύγει ταχύτατα στο τρανζίσιον. Μου μοιάζει απίθανο ο Μεντιλίμπαρ να ξεκινήσει ξανά την ομάδα με δίδυμο Ελ Καμπί-Γιόβετιτς μπροστά όπως στα ματς με την Φενέρμπαχτσε. Η λογική λέει πως θα «φορτώσει» τον άξονα για να ματσάρει τα χαφ των Άγγλων και η τριάδα Τσικίνιο, Έσε, Όρτα καλείται να κάνει αψεγάδιαστο παιχνίδι. Παράλληλα, οι εξτρέμ καλούνται να δώσουν πολλές βοήθειες στους μπακ και η απουσία του Μασούρα από το πρώτο ματς κρίνεται σημαντική. Με λίγα λόγια, οι «ερυθρόλευκοι» καλούνται να βρεθούν σε μέγιστο επίπεδο αμυντικής προσήλωσης και φυσικής κατάστασης για να αντέξουν την πίεση.

Επιθετικά, οι Πειραιώτες πρέπει να είναι σε θέση να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που θα τους παρουσιαστούν και το γεγονός ότι ο «κέρβερος» Μαρτίνες θα λείψει από την εστία στο πρώτο ματς των δύο ομάδων λόγω καρτών, είναι μια θετική εξέλιξη. Ο τρόπος παιχνιδιού της αγγλικής ομάδας, παίζοντας με την πρώτη γραμμή άμυνας πολύ ψηλά για το τεχνητό οφσάιντ, αποτελεί δίκοπο μαχαίρι και με γρήγορη κυκλοφορία μπάλας στο σωστό συγχρονισμό ο Ολυμπιακός θα βρει ευκαιρίες μπροστά. Είναι ενδεικτικό το πρώτο ματς της Άστον Βίλα με την Λιλ, όπου οι Γάλλοι βγήκαν αρκετές φορές στην πλάτη των αμυντικών των «χωριατών», αλλά έπεσαν πάνω στον εξαιρετικό Αργεντινό γκολκίπερ. Αυτός ήταν και ο τρόπος που επιχείρησε να την χτυπήσει η Άρσεναλ στο πρόσφατο μεταξύ τους ματς, παίζοντας με βαθιές μπαλιές από πίσω για τον Χάβερτς, αλλά οι «κανονιέρηδες» δεν μπόρεσαν να μετουσιώσουν σε γκολ τις στιγμές τους.

  ΑΕΚ: Αγνόησαν την απαγόρευση - "Χαμός" στο ξενοδοχείο

Ένα επίσης θέμα της ομάδας του Έμερι είναι η αμυντική της αδυναμία της στις σέντρες, πράγμα οξύμωρο για αγγλικό σύλλογο. Μια αδυναμία που εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο η Μπρέντφορντ μέσα στο «Βίλα Παρκ» στις αρχές Απριλίου σκοράροντας τρία γκολ σε εννέα λεπτά δημιουργώντας ρήγματα με σέντρες από τα αριστερά.

Τέλος, το πρόγραμμα των Άγγλων μπορεί επίσης να αποτελέσει κομβικός παράγοντας. Ένα από τα πράγματα που παρατηρείς βλέποντας τους ευρωπαϊκούς αγώνες της Άστον Βίλα είναι ότι δεν αγωνίζεται με την ίδια ένταση στο Κόνφερενς Λιγκ όπως στα παιχνίδια της Πρέμιερ Λιγκ. Φυσικά με την ομάδα να βρίσκεται πλέον ένα βήμα πριν από τον τελικό, αυτό μπορεί να αλλάξει στα δύο παιχνίδια με τον Ολυμπιακό, αλλά είναι αλήθεια ότι η παρουσία της στην κούρσα για το Τσάμπιονς Λιγκ δεν αποκλείεται να παίξει κι αυτή το ρόλο της όσον αφορά τις προτεραιότητες της. Πριν το πρώτο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό οι «χωριάτες» υποδέχονται την Τσέλσι, ακολουθεί εκτός έδρας αγώνας στο Μπράιτον ανάμεσα στα δύο παιχνίδια με τους «ερυθρόλευκους», και μετά τον επαναληπτικό του Φαλήρου θα παίξει εντός με την Λίβερπουλ. Τρία ματς μεγάλης δυσκολίας και έντασης που σίγουρα θα έχει στο μυαλό του Έμερι και καλείται να βρει τις σωστές ισορροπίες”.

Μπορεί να πάρει την πρόκριση στον τελικό ο Ολυμπιακός; Τι πιθανότητες θα έδινες στην κάθε ομάδα;

“Δε θα διαφωνήσω με τους bookmakers που δίνουν την Άστον Βίλα το μεγάλο φαβορί του ζευγαριού με πιθανότητες πρόκρισης λίγο πάνω από το 75%. Θεωρώ ότι με μια εκ των Φιορεντίνα και Κλαμπ Μπριζ ο Ολυμπιακός θα είχε πολύ καλύτερες πιθανότητες να βρεθεί στον τελικό της Νέας Φιλαδέλφειας. Ποιος όμως μπορεί να ξεγράψει τους «ερυθρόλευκους», που τη φετινή σεζόν έκαναν μία από τις μεγαλύτερες ανατροπές στην ιστορία των ευρωπαϊκών διοργανώσεων απέναντι στην Μακάμπι Τελ Αβίβ και δε «λύγισαν» μέσα στο εχθρικό «Σουκρού Σαράτσογλου» παρά το γκολ που δέχτηκαν μόλις στο 11ο λεπτό.

Τα δύο φετινά ματς με την Γουέστ Χαμ ενδεχομένως μπορούν να αποτελέσουν οδηγό για τους Πειραιώτες ως προς το τι πρέπει να κάνουν και τι όχι απέναντι στους «χωριάτες». Στα θετικά για την ομάδα του Μεντιλίμπαρ είναι ότι βρίσκει απέναντι της ένα σύνολο χωρίς εμπειρία σε τέτοια ευρωπαϊκά ματς. Η Άστον Βίλα βγήκε φέτος στην Ευρώπη για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια και δε διαθέτει πολλούς μπαρουτοκαπνισμένους παίκτες σε τέτοια παιχνίδια.

Εδώ που έφτασε ο Ολυμπιακός, αναμφίβολα είναι σε θέση να πάρει την πρόκριση. Είναι το αουτσάιντερ; Ναι, δύσκολα όμως δεν θα ήταν σε οποιονδήποτε ημιτελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Η προοπτική παρουσίας σε ευρωπαϊκό τελικό, που γίνεται μάλιστα στην Αθήνα, είναι τεράστιο κίνητρο και αν οι παίκτες του Μεντιλίμπαρ εμφανιστούν άριστοι τακτικά και αποφύγουν τα αμυντικά λάθη που τόσο τους έχουν πληγώσει φέτος, μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τις πιθανότητες τους. Κομβικό να καταφέρουν να μείνουν «όρθιοι» στο πρώτο ματς του Μπέρμιγχαμ, μιας και στη ρεβάνς του «Γ. Καραϊσκάκης» οι παίκτες της Άστον Βίλα θα βιώσουν μια κολασμένη ατμόσφαιρα που δε συναντάς συχνά στα… αποστειρωμένα αγγλικά γήπεδα της πρώτης κατηγορίας. Είναι ενδιαφέρον το γεγονός πως οι Άγγλοι εκτός έδρας στην Ευρώπη έχουν μόλις δύο νίκες σε έξι εξόδους (2-2-2) και η μία στα προκριματικά του Αυγούστου απέναντι στην αδύναμη Χιμπέρνιαν”.


Πηγή
 

Διαβάστε επίσης: