
Ποιοί θέλουν νοκ άουτ τον Σαββίδη; Ο πόλεμος λιμανιών και ο “λόγος” Τίγρη
Τις τελευταίες ημέρες το ζήτημα του γηπέδου έχει αναθερμανθεί στον ΠΑΟΚ. Δεν είναι μόνο οι μακέτες της νέας Τούμπας, οι οποίες πραγματικά είναι εντυπωσιακές και δείχνουν, ότι αποτελεί ένας πολύ φιλόδοξο πρότζεκτ, αλλά και το παρασκήνιο που προηγήθηκε, καθώς δημιουργήθηκε μία μικρή κρίση με την εμπλοκή του μεγιστάνα των μετάλλων, Αριστοτέλη Μυστακίδη, ο οποίος συμφώνησε με τον Ερασιτέχνη, αλλά στη συνέχεια απέσυρε το ενδιαφέρον του καθώς δεν ήθελε να έρθει σε σύγκρουση με τον μεγαλομέτοχο της ομάδας Ιβάν Σαββίδη.
Σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει το Sportdog, μετά από αυτό το σίριαλ, το οποίο έλαβε διαστάσεις θρίλερ με πολλές παρεμβάσεις επώνυμων ΠΑΟΚτσήδων (παλαιμάχων, πρώην παραγόντων κ.α.) και δημιούργησε έντονη φημολογία για το μέλλον του συλλόγου, στην ομάδα της Θεσσαλονίκης θεωρούν, ότι η υπόθεση Μυστακίδη δεν θα προχωρούσε. Το όλο ζήτημα «σηκώθηκε» πολύ ψηλά επειδή ο ιδιοκτήτης της ομάδας απέχει από την καθημερινότητάς της τα τελευταία χρόνια, λόγω και της αλλαγής των γεωπολιτικών συσχετισμών, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, ένας πόλεμος ο οποίος συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Η αλήθεια είναι, ότι υπάρχουν αναλύσεις που θεωρούν, ότι γίνεται πόλεμος στον ηγέτη του ΠΑΟΚ, προκειμένου να αποχωρήσει από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το οποίο απέκτησε πλειοδοτώντας σε σχετικό διαγωνισμό το 2017, καταθέτοντας 232 εκατ.Ευρώ. Οι απόψεις αυτές ενισχύονται από το γεγονός, ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε ακύρωση τον διαγωνισμό για την πώληση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Βόλου, στον οποίο είχε επικρατήσει ο ΟΛΘ του Ιβάν Σαββίδη με προσφορά 51 εκατ. Ευρώ, ενώ η δεύτερη προσφορά που κατέθεσε η κοινοπραξία Cargo ΑΕ και Goldair Handling ήταν 26 εκατ.Ευρώ λιγότερα.
Ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ είχε συμματάσχει με επενδυτικό σχήμα στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας. Λίγες ημέρες πριν από το άνοιγμα των δεσμευτικών προσφορών ο διαγωνισμός για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ακυρώθηκε με το ρεπορτάζ της οικονομικής ιστοσελίδας Capital.gr να αναφέρει, ότι το ελληνικό δημόσιο αποφάσισε να διατηρήσει υπό τον έλεγχό του το χώρο για γεωστρατηγικούς λόγους, καθώς ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος έχει επιφέρει νέους συσχετισμούς στη γεωπολιτική σκακιέρα, με τις ευλογίες του αμερικανικού παράγοντα, της κυβέρνησης Μπάιντεν δηλαδή. Συνεπώς τα μηνύματα που έχει πάρει πλευρά του Σαββίδη είναι πολλά. Τώρα βέβαια έχουμε κυβέρνηση Τραμπ, ο οποίος βλέπουμε να ακολουθεί διαφορετική στάση, ξεπαγώνοντας τις σχέσεις με τη Ρωσία.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι σε πρόσφατη παρέμβασή του στο κανάλι του στο Youtube ο πρώην αξιωματικός των ελληνικών υπηρεσιών πληροφοριών, Σάββας Καλεντερίδης, έκανε μνεία τον Ιβάν Σαββίδη απαντώντας σε ερώτηση Ελληνοαμερικανού τηλεθεατή που αφορούσε την απομάκρυνση των Κινέζων από τα ελληνικά λιμάνια με αφορμή το σχέδιο διασύνδεσης της Ασίας με τον δρόμο της Ινδίας, τον λεγόμενο διάδρομο IMEC.
«Εδώ πρέπει να δούμε τα εξής. Η Ελλάδα δεν έδωσε χωρίς διαγωνισμό τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης στην COSCO και στον Έλληνα από τη Σάντα, το Σούλι του Πόντου, Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος έχει διπλή υπηκοότητα, ρωσική και ελληνική. Έκανε διεθνή διαγωνισμό και κατά την άποψή μου, οι ΗΠΑ βλέποντας τον γεωπολιτικό κίνδυνο με πολιτικά συμφέροντα στο λιμάνι του Πειραιά και και θεωρώντας ότι ο Ιβάν Σαββίδης, επειδή πατά σε δύο βάρκες, ότι είναι υποχρεωμένος να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ρωσίας έπρεπε να αρθούν οι συμφωνίες. Υπό ποία έννοια είναι πρόβλημα. Καταλαβαίνω, ότι θέλουν να διώξουν τον Ιβάν Σαββίδη από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο. Μιλάμε για έναν Έλληνα που υπηρέτησε τον Ελληνισμό, έδωσε δεκάδες εκατομμύρια για την ελληνική γλώσσα και παιδεία στη Ρωσία και την Ελλάδα. Ίδρυσε έδρα Ποντιακών Σπουδών στο Αριστοτέλειο. Γιατί θέλουν να τον διώξουν; Οι Κινέζοι κάνουν ό,τι θέλουν στο λιμάνι του Πειραιά; Γιατί δεν τραβά η κυβέρνηση τα αφτιά των Κινέζων για να δώσουν διαβεβαιώσεις και να μην κάνουν ό,τι θέλουν; Εάν τολμήσουν να παρακολλήσουν τη διακίνηση προϊόντων του IMEC, την επόμενη μέρα τους παίρνουν το λιμάνι. Διότι αυτό λέει και η συνθήκη παραχώρησης. Δηλαδή θα αυτοχειριαστούμε για να γίνουμε αρεστοί;», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Καλεντερίδης.
Σημειωτέον, ότι ο έγκυρος γεωπολιτικός αναλυτής, ο οποίος διατελεί προσωπάρχης στην Aegean του Δημήτρη Μελισσανίδη ( κάτι που δείχνει, ότι και ο πρώην ηγέτης της ΑΕΚ μοιράζεται την ίδια άποψη για τον Ιβάν παρότι οι σχέσεις τους είχαν διάφορες διακυμάνσεις), είναι θερμός υποστηρικτής της ισορροπίας στην ελληνική εξωτερική πολιτική.
Πηγή