
Ο Ολυμπιακός απολαμβάνει μια ιδιαίτερα ευχάριστη περίοδο, καθώς οι ποδοσφαιριστές του έχουν κληθεί στις εθνικές ομάδες, προσφέροντας ταυτόχρονα και ένα σημαντικό πλεονέκτημα στον προπονητή Αλγκουαθίλ. Η συμμετοχή τόσων πολλών παικτών σε διεθνείς υποχρεώσεις τονίζει τη δυναμική της ομάδας, ενώ η προσοχή στρέφεται και στην υγεία τους εν ό
Διπλό κέρδος για Ολυμπιακό στις Εθνικές – Τρίβει τα χέρια του ο Αλγκουαθίλ
Όταν μία ομάδα στέλνει τόσους πολλούς ποδοσφαιριστές σε εθνικές ομάδες, ο προπονητής της παρακολουθεί περισσότερο την υγεία τους παρά τα αποτελέσματα.
Στον Ολυμπιακό όμως υπάρχει και η άλλη πλευρά της ιστορίας. Οι περισσότεροι διεθνείς δεν έφυγαν από τον Ρέντη ως συμπληρωματικοί παίκτες. Ανάμεσά τους βρίσκονται ποδοσφαιριστές που αποτελούν ήδη βασικά κομμάτια της ομάδας του Ιμανόλ Αλγκουαθίλ, άλλοι που βρίσκονται πολύ κοντά στην πρώτη γραμμή και ορισμένοι που χρησιμοποιούν τις εθνικές τους για να αποκτήσουν πολύτιμο αγωνιστικό ρυθμό. Και η περίπτωση του Ρέμο Φρόιλερ είναι ίσως η πιο χαρακτηριστική.
Φρόιλερ: Σημείο αναφοράς με γκολ με Ελβετία
Ο Ρέμο Φρόιλερ δεν είναι ένας παίκτης που ο Ολυμπιακός περιμένει να προσαρμοστεί για να δει τι μπορεί να προσφέρει. Ήδη έχει γίνει ένας από τους σημαντικότερους ποδοσφαιριστές στη λειτουργία της ομάδας.
Ο Ελβετός έχει τέσσερις συμμετοχές στο πρωτάθλημα, 185 λεπτά και μία ασίστ, ενώ έχει καταγράψει άλλες δύο ευρωπαϊκές συμμετοχές με 109 λεπτά. Στα τελευταία παιχνίδια η παρουσία του στον άξονα έχει αποκτήσει ολοένα μεγαλύτερο βάρος, καθώς είναι ο παίκτης που δίνει ισορροπία, σωστές αποστάσεις, καθαρή πρώτη πάσα και δυνατότητα στον Ολυμπιακό να ελέγχει τον ρυθμό.
Δεν είναι τυχαίο ότι στο τελευταίο παιχνίδι πρωταθλήματος πριν από τη διακοπή, απέναντι στον Λεβαδειακό, έβγαλε και την ασίστ για το νικητήριο γκολ. Με την Ελβετία έκανε ακριβώς αυτό που περιμένεις από έναν χαφ αυτού του επιπέδου: όχι μόνο ήταν βασικός, αλλά σκόραρε στο 22′ στο 3-0 στα Σκόπια. Το θετικό μήνυμα για τον Αλγκουαθίλ δεν είναι επομένως ότι ο Φρόιλερ «βρίσκει ρυθμό».
Ρυθμό έχει. Το μήνυμα είναι ότι ένας από τους πιο κομβικούς ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού συνεχίζει από εκεί ακριβώς που σταμάτησε.
Ρέτσος: Ηγετικός και στην Εθνική
Ανάλογη είναι η εικόνα του Παναγιώτη Ρέτσου. Στον Ολυμπιακό έχει παίξει και στα τέσσερα παιχνίδια πρωταθλήματος στα οποία χρησιμοποιήθηκε, με 360 λεπτά, ενώ έχει επίσης ευρωπαϊκές συμμετοχές, μεταξύ των οποίων 167 λεπτά στα προκριματικά του Champions League.
Πρακτικά, ο Ρέτσος αποτελεί σταθερό σημείο στην άμυνα. Ένας ηγέτης τόσο για τον Ολυμπιακό όσο και για την Εθνική. Έπαιξε 90 λεπτά στη νίκη 2-1 επί της Σερβίας και άλλα 90 στη μεγάλη επικράτηση με 1-0 απέναντι στη Γερμανία. Για τον Αλγκουαθίλ υπάρχουν δύο αναγνώσεις. Η πρώτη είναι εξαιρετικά θετική: ο βασικός του στόπερ επιστρέφει με δύο σημαντικές νίκες και πολύ υψηλή αυτοπεποίθηση. Η δεύτερη αφορά τη διαχείριση. Ο Ρέτσος έχει μαζέψει πολλά συνεχόμενα λεπτά και ο Ισπανός τεχνικός θα πρέπει να μετρήσει προσεκτικά το φορτίο όταν επιστρέψει στον Ρέντη.
Κάρμο: Ξανακερδίζει χώρο και παίρνει ολόκληρα παιχνίδια
Ο Νταβίντ Κάρμο βρίσκεται επίσης σε ανοδική πορεία. Στη Super League έχει τρεις συμμετοχές, 168 λεπτά και ένα γκολ, ενώ έχει προσθέσει δύο 90λεπτα στο Κύπελλο και συμμετοχή στην Ευρώπη. Η ουσία είναι ότι ο Κάρμο αρχίζει ξανά να παίρνει σημαντικό χρόνο. Και με την Ανγκόλα συνέχισε στον ίδιο τόνο, αγωνιζόμενος 90 λεπτά στο 0-0 μέσα στην Αίγυπτο.
Για κεντρικό αμυντικό το μηδέν παθητικό σε ένα τέτοιο παιχνίδι έχει σημασία, αλλά ακόμη μεγαλύτερη σημασία για τον Ολυμπιακό έχει το γεγονός ότι ο Κάρμο συγκεντρώνει συνεχόμενα λεπτά. Ο ανταγωνισμός στο κέντρο της άμυνας είναι μεγάλος και τέτοιες εμφανίσεις κρατούν έναν παίκτη μέσα στη μάχη της ενδεκάδας.
Τικνιζιάν: Ήδη βασική λύση στην αριστερή πλευρά
Ο Ναΐρ Τικνιζιάν επίσης δεν είναι πια «στοίχημα προσαρμογής». Στο πρωτάθλημα έχει τέσσερις συμμετοχές και 303 λεπτά, ενώ συνολικά έχει ήδη χρησιμοποιηθεί σε διαφορετικές διοργανώσεις. Αυτό δείχνει πολλά για το πόσο τον υπολογίζει το τεχνικό επιτελείο. Με την Αρμενία έπαιξε 90 λεπτά στη νίκη 2-0 επί της Λετονίας και συνέχισε να λειτουργεί σε υψηλό αγωνιστικό τέμπο. Για τον Αλγκουαθίλ πρόκειται για καλό νέο το ότι ένας παίκτης στον οποίο ήδη βασίζεται δεν έχασε ρυθμό στη διακοπή.
Μπρούνο: Ο ανταγωνισμός στα αριστερά ανεβάζει επίπεδο
Ο Μπρούνο Ονιεμαέτσι βρίσκεται στην ίδια πλευρά του γηπέδου και αυτό κάνει την υπόθεση ακόμη πιο ενδιαφέρουσα. Ο Νιγηριανός έχει δύο συμμετοχές και 147 λεπτά στο πρωτάθλημα, αλλά παράλληλα έχει παίξει δύο ολόκληρα ευρωπαϊκά παιχνίδια, συνολικά 210 λεπτά, ενώ έχει βρει και γκολ σε διοργάνωση Κυπέλλου.
Με τη Νιγηρία έβγαλε άλλα 90 λεπτά απέναντι στη Μαδαγασκάρη. Αυτό σημαίνει ότι ο Αλγκουαθίλ διαθέτει δύο αριστερούς μπακ, Τικνιζιάν και Μπρούνο, οι οποίοι όχι μόνο αγωνίζονται στον Ολυμπιακό αλλά διατηρούνται σε πλήρη ρυθμό και μέσω των εθνικών τους ομάδων. Ο ανταγωνισμός εκεί μόνο καλό μπορεί να κάνει.
Πέντερσεν: Μπήκε ήδη στο rotation
Ο Μάρκους Πέντερσεν έχει επίσης αρχίσει να κατακτά θέση στο rotation. Στο πρωτάθλημα έχει δύο συμμετοχές, αμφότερες ως βασικός, και 156 λεπτά, ενώ έχει ήδη καταγράψει παρουσία και στην Ευρώπη. Με τη Νορβηγία δεν έχει πάρει αντίστοιχο χρόνο στο συγκεκριμένο παράθυρο. Σε αντίθεση όμως με περιπτώσεις παικτών που χρειάζονται παιχνίδια, εδώ το γεγονός ότι δεν επιβαρύνθηκε ιδιαίτερα μπορεί να λειτουργήσει υπέρ του Ολυμπιακού. Επιστρέφει ξεκούραστος σε μία θέση στην οποία ο Αλγκουαθίλ έχει ήδη αρχίσει να του δίνει σημαντικές ευθύνες.
Πουέρτα: Δεν είναι απλώς «νέος» – αρχίζει ήδη να παίρνει θέση
Ο Γκουστάβο Πουέρτα είναι από τις περιπτώσεις στις οποίες το διεθνές παράθυρο μπορεί να λειτουργήσει πραγματικά υπέρ του Ολυμπιακού. Ο Κολομβιανός έχει ήδη δύο συμμετοχές πρωταθλήματος και 165 λεπτά, και μάλιστα ήταν βασικός και στις δύο. Στην Ευρώπη έχει άλλη μία συμμετοχή, ενώ στο Κύπελλο έχει ήδη σκοράρει.
Δεν μιλάμε επομένως για παίκτη που απλώς περιμένει να εμφανιστεί. Ο Αλγκουαθίλ ήδη τον δοκιμάζει σοβαρά. Με την Κολομβία έβγαλε ολόκληρο το 90λεπτο απέναντι στο Μεξικό. Για έναν χαφ που βρίσκεται ακόμη στην αρχή της παρουσίας του στον Πειραιά, αυτά τα λεπτά είναι πολύτιμα. Όσο περισσότερο παίζει, τόσο πιο γρήγορα μπορεί να μπει στο επίπεδο έντασης που ζητά ο Ολυμπιακός.
Γκονζάλες: Το παράδοξο – δεν έχει γκολ στο πρωτάθλημα, αλλά σκοράρει παντού αλλού
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο Αρμάντο Γκονζάλες. Στη Super League έχει τέσσερις συμμετοχές και 147 λεπτά, χωρίς ακόμη γκολ. Αν κοιτάξει κανείς όμως όλη τη σεζόν, η εικόνα αλλάζει εντυπωσιακά. Ο Μεξικανός έχει τρία γκολ και δύο ασίστ σε δύο παιχνίδια Κυπέλλου, ενώ έχει σκοράρει και στην Ευρώπη. Συνολικά δηλαδή έχει ήδη τέσσερα γκολ και δύο ασίστ με τον Ολυμπιακό εκτός πρωταθλήματος. Με το Μεξικό ξεκίνησε βασικός και έπαιξε μέχρι το 74′ απέναντι στην Κολομβία.
Το επόμενο βήμα είναι ξεκάθαρο: να μεταφέρει αυτή την αποτελεσματικότητα και στη Super League. Και οι συνεχόμενες συμμετοχές με την Εθνική μπορούν να βοηθήσουν έναν επιθετικό που βρίσκεται ήδη σε διαδικασία διεκδίκησης μεγαλύτερου ρόλου.
Σμάιλοβιτς: Πολύ περισσότερα παιχνίδια από όσο δείχνει το πρωτάθλημα
Ο Ζινεντίν Σμάιλοβιτς είναι άλλη μία περίπτωση στην οποία χρειάζεται να κοιτάξει κανείς πέρα από τη Super League. Στο πρωτάθλημα έχει δύο συμμετοχές και 116 λεπτά, όμως έχει αγωνιστεί επίσης δύο φορές στο Κύπελλο για 172 λεπτά και δύο φορές στην Ευρώπη. Έχει δηλαδή χρησιμοποιηθεί σε πολλά διαφορετικά περιβάλλοντα.
Με τη Βοσνία ξεκίνησε βασικός απέναντι στην Πολωνία, έπαιξε ένα ημίχρονο και αντικαταστάθηκε έχοντας προηγουμένως δεχθεί κίτρινη. Για έναν 22χρονο στόπερ αυτές οι εμπειρίες έχουν μεγαλύτερη αξία από την απλή καταγραφή λεπτών. Παίζει με τον Ολυμπιακό, παίζει στην Ευρώπη, παίζει με την Εθνική. Η διαδικασία ωρίμανσης επιταχύνεται.
Πόποβιτς: Η Εθνική τού δίνει αυτό που δεν μπορεί να του δώσει ακόμη ο Ολυμπιακός
Η περίπτωση του Μπάλσα Πόποβιτς είναι διαφορετική. Δεν έχει πάρει λεπτό στη Super League, αν και έχει βρεθεί στον πάγκο και στα πέντε παιχνίδια. Έχει όμως δύο 90λεπτα στο Κύπελλο και –ακόμη πιο σημαντικό– δύο ευρωπαϊκές συμμετοχές με συνολικά 210 λεπτά. Με το Μαυροβούνιο πήρε ακόμη ένα ολόκληρο παιχνίδι στη νίκη 2-1 επί της Κύπρου. Αυτό είναι ακριβώς το κέρδος για τον Ολυμπιακό. Ένας τερματοφύλακας που δεν μπορεί να παίζει κάθε εβδομάδα στο πρωτάθλημα βρίσκει ανταγωνιστικά 90λεπτα σε διεθνές επίπεδο.
Γιάρεμτσουκ: Λίγα λεπτά, αλλά ήδη καθοριστικό γκολ
Ο Ρομάν Γιάρεμτσουκ δεν έχει πάρει ακόμη συνεχόμενο χρόνο συμμετοχής, όμως έχει ήδη προλάβει να αφήσει το αποτύπωμά του στη φετινή σεζόν του Ολυμπιακού.
Στο ευρωπαϊκό ντεμπούτο του Αλγκουαθίλ στον πάγκο του Ολυμπιακού, ο Ουκρανός φορ ήταν αυτός που πέτυχε το νικητήριο γκολ στο 86′ απέναντι στη Γιαγκελόνια, χαρίζοντας στους «ερυθρόλευκους» τη νίκη με 2-1 στο Europa League, ενώ έδωσε και ασίστ. Ο Γιάρεμτσουκ μπορεί να μην έχει πολλά λεπτά στα πόδια του, όμως έχει ήδη δείξει ότι μπορεί να προσφέρει όταν κληθεί να μπει στο παιχνίδι και να δώσει λύση μέσα στην περιοχή.
Με την Εθνική Ουκρανίας δεν χρησιμοποιήθηκε στο πρώτο παιχνίδι απέναντι στην Ουγγαρία, επομένως το ζητούμενο για εκείνον παραμένει ο αγωνιστικός ρυθμός. Για τον Ιμανόλ Αλγκουαθίλ, όμως, υπάρχει ήδη ένα δεδομένο: διαθέτει έναν επιθετικό που έχει αποδείξει ότι μπορεί να κρίνει ευρωπαϊκό παιχνίδι ακόμη και με περιορισμένο χρόνο συμμετοχής. Αν πάρει περισσότερα λεπτά και βρει συνέχεια, ο ανταγωνισμός στην κορυφή της επίθεσης γίνεται ακόμη πιο έντονος.
Τι πραγματικά κρατά ο Αλγκουαθίλ
Το συμπέρασμα δεν είναι ότι οι διεθνείς «πήγαν να βρουν ρυθμό». Κάποιοι από αυτούς είχαν ήδη πολύ σημαντικό ρόλο στον Ολυμπιακό πριν φύγουν. Ο Φρόιλερ είναι ήδη κομβικός στον άξονα και επιβεβαίωσε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται με γκολ στην Ελβετία. Ο Ρέτσος αποτελεί βασικό πυλώνα της άμυνας και πρόσθεσε δύο ολόκληρα μεγάλα παιχνίδια με την Ελλάδα. Τικνιζιάν και Μπρούνο συνεχίζουν να τροφοδοτούν έναν πραγματικό ανταγωνισμό στην αριστερή πλευρά. Ο Κάρμο ανεβάζει συνεχώς στροφές. Πέντερσεν και Πουέρτα έχουν ήδη μπει σοβαρά στο rotation. Ο Γκονζάλες μπορεί να μην έχει ανοίξει ακόμη λογαριασμό στο πρωτάθλημα, αλλά τα τέσσερα γκολ και οι δύο ασίστ στις υπόλοιπες διοργανώσεις δείχνουν ότι υπάρχει παραγωγή. Ο Σμάιλοβιτς μαζεύει σημαντικές παραστάσεις. Ο Πόποβιτς βρίσκει με το Μαυροβούνιο παιχνίδια που δεν είναι εύκολο να πάρει στον Ολυμπιακό.
Ο Ολυμπιακός περιμένει να επιστρέψουν βασικοί παίκτες που διατήρησαν το επίπεδό τους, παίκτες rotation που πήραν πολύτιμα λεπτά και ποδοσφαιριστές που επιστρέφουν έτοιμοι να πιέσουν ακόμη περισσότερο για θέση στην ενδεκάδα. Με μία απαραίτητη προϋπόθεση, να επιστρέψουν όλοι υγιείς.
Πηγή