
Νέος Βασιλιάς στα χαφ του ΠΑΟ – Βρήκε τον δικό του Ρούμπεν Πέρεθ ο Μπενίτεθ
Ο Παναθηναϊκός «δουλεύει» ταυτόχρονα περισσότερα από ένα μέτωπα στο μεταγραφικό παζάρι, όμως η περίπτωση του Άλεξ Κραλ ξεχωρίζει, γιατί αγγίζει τον ίδιο τον πυρήνα της ομάδας, τον άξονα και την ισορροπία της. Στα τσεχικά ΜΜΕ τις τελευταίες ημέρες γίνεται λόγος για σοβαρές επαφές με φόντο την αποχώρησή του από την Ουνιόν Βερολίνου, σε μια περίοδο όπου ο διεθνής χαφ δεν έχει τον ρόλο και τον χρόνο συμμετοχής που θα ήθελε στη Bundesliga.
Ο Άλεξ Κραλ είναι 27 ετών (γεν. 1998), ύψους 1,86-1,87 μ., διεθνής με την Εθνική Τσεχίας (σχεδόν 50 συμμετοχές) και αποτελεί έναν κεντρικό μέσο με ευρωπαϊκή εμπειρία υψηλού επιπέδου. Αγωνίζεται κυρίως ως «6» ή «8», ανάλογα με τις ανάγκες του σχήματος, ενώ το βιογραφικό του θεωρείται βαρύ για τα ελληνικά δεδομένα: Σλάβια Πράγας, Σπαρτάκ Μόσχας, δανεισμοί σε Γουέστ Χαμ, Σάλκε, Εσπανιόλ και παρουσία πλέον στην Ουνιόν Βερολίνου.
Στην Τσεχία τον αντιμετωπίζουν ως παίκτη που έχει ήδη «γράψει» ευρωπαϊκά χιλιόμετρα και βρίσκεται σε ηλικία όπου αναζητά σταθερό ρόλο και αγωνιστική συνέχεια, κάτι που –σύμφωνα με τα δημοσιεύματα– θεωρεί ότι μπορεί να βρει στο project του Παναθηναϊκού.
Χαφ δουλειάς
Ο Κραλ δεν είναι ποδοσφαιριστής βιτρίνας. Είναι χαφ δουλειάς και έντασης, ένας παίκτης που κερδίζει μονομαχίες και δεύτερες μπάλες, καλύπτει μεγάλους χώρους με και χωρίς μπάλα, «διαβάζει» σωστά τις φάσεις στο transition, δίνει στήριξη στα στόπερ όταν η ομάδα πιέζεται, κρατά ισορροπία όταν τα μπακ ανεβαίνουν ψηλά.
Δεν είναι ο παίκτης του ρίσκου, του κάθετου πασέρ ή του θεαματικού «δέκα». Είναι αυτός που κρατά την ομάδα όρθια, δίνει δομή και επιτρέπει στους πιο δημιουργικούς παίκτες να παίξουν ελεύθερα. Σε υψηλό ρυθμό αγώνα, ο Κραλ λειτουργεί ως σταθεροποιητής, κάτι που λείπει συχνά από τον Παναθηναϊκό στα δύσκολα ματς. Αγωνιστικά θυμίζει περισσότερο τον σύγχρονο box-to-box χαφ ευρωπαϊκού τύπου, με έμφαση στο ανασταλτικό κομμάτι, παρά έναν καθαρό αμυντικό μέσο που «καθαρίζει» μόνο μπροστά από τα στόπερ. Δηλαδή θυμίζει τον ρόλο του Ρούμπεν Πέρεθ τις καλές χρονιές του Ιβάν Γιοβάνοβιτς!
Τι λένε στην Τσεχία για το σενάριο “Παναθηναϊκός”
Τσέχικα ρεπορτάζ επισημαίνουν ότι ο Κραλ «ψάχνεται» για νέο σταθμό, χωρίς να είναι εκτός πλάνων στην Ουνιόν, αλλά χωρίς και να αποτελεί βασικό γρανάζι. Η εικόνα που βγαίνει είναι ότι μια μετακίνηση δεν θα είναι απλή, καθώς απαιτεί οικονομική συμφωνία και ξεκάθαρο ρόλο, όμως το ενδεχόμενο Ελλάδας παρουσιάζεται ως αγωνιστικά ελκυστικό για τον ίδιο.
Αν ο Παναθηναϊκός θέλει να ανέβει επίπεδο σε ευρωπαϊκά ματς, να ελέγχει καλύτερα τον ρυθμό και να μην «σπάει» όταν πιέζεται, ο Κραλ είναι προσθήκη λογικής. Δεν έρχεται για να γίνει ο πρωταγωνιστής με την μπάλα, αλλά για να βελτιώσει το pressing game, να δώσει ασφάλεια στις μεταβάσεις, να προσφέρει ηγετική παρουσία και εμπειρία και να ανεβάσει την αμυντική συνέπεια της μεσαίας γραμμής.
Με απλά λόγια; Ο Άλεξ Κραλ είναι παίκτης που δεν φαίνεται πάντα στο μάτι, αλλά φαίνεται στο αποτέλεσμα. Και γι’ αυτό ακριβώς έχει νόημα για τον Παναθηναϊκό. Όσο για τη χρηματιστηριακή του αξία; Αυτή υπολογίζεται στα 4 εκατ.Ευρώ.
Στα τσέχικα, Král σημαίνει «Βασιλιάς». Θα γίνει λοιπόν, ο Κράλ, ο Βασιλιάς της μεσαίας γραμμής του Παναθηναϊκού; Αυτή είναι μια ερώτηση που ίσως να απαντηθεί στο τέλος της μεταγραφικής περιόδου του Ιανουαρίου.
Πηγή