Ψυχάρα η ΑΕΚ στη Λεωφόρο! Εργαλείο του Αλμέιδα ο Πινέδα – Ευτυχώς κάποιοι Παναθηναϊκοί αποδοκίμασαν


Ψυχάρα η ΑΕΚ στη Λεωφόρο! Εργαλείο του Αλμέιδα ο Πινέδα – Ευτυχώς κάποιοι Παναθηναϊκοί αποδοκίμασαν



Ο Κάλενς που θέλει χρόνο και η καρδιά του Μπράιτον. Η Ένωση ξαναπαίζει σαν ομάδα, διατηρώντας πλέον το δικό της στυλ.

Η καρδιά και η ψυχή του Μπράιτον μίλησαν και στη Λεωφόρο για την ΑΕΚ, η οποία κατάφερε μία επική νίκη με ανατροπή εναντίον του Παναθηναϊκού και φυσικά να δώσει απαντήσεις προς πάσα κατεύθυνση, ότι δύσκολα φέτος θα της στερήσουν τα περσινά κεκτημένα. Φέτος όπως και πέρσι άργησε να μπει στο πρωταθληματικό mode.

Χάρη σε αυτήν τη διαβολοβδομάδα είχαμε την ευκαιρία να δούμε την ΑΕΚ που αγαπήσαμε, την ομάδα που συνδύαζε καλό ποδόσφαιρο με αποτέλεσμα. Η Ένωση έβγαλε ένα πολύ δύσκολο πρόγραμμα. Ήρθε ισόπαλη (1-1) με τον Ολυμπιακό στην έδρα της, πέτυχε ιστορική νίκη στην πρεμιέρα των ομίλων του Europa League και έκλεισε αυτήν την περίοδο-φωτιά με διπλό στην έδρα του Παναθηναϊκού.

Το παραδέχτηκε ο Αλμέιδα, ότι «ξαναπαίζει σαν ομάδα, διατηρώντας το δικό της στυλ». Σημειωτέον, ότι ο Αργεντινός τεχνικός παρέταξε σχήμα με έξι αλλαγές σε σχέση με το ματς στο Μπράιτον.

Το ντεμπούτο του Κάλενς

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασε το ντεμπούτο του Αλεξάντερ Κάλενς, από τη στιγμή που υπήρχαν τα γνωστά προβλήματα με Βίντα και Μουκουντί. Το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό ήταν το πρώτο για τον Περουβιανό με τη φανέλα της ΑΕΚ. Στο γκολ του Τζούρισιτς χάνει τον σκόρερ. Και ο Χρυσόπουλος με τον Πανσερραϊκό έκανε λάθος και δέχτηκε γκολ η ομάδα του στο πρώτο του ματς. Η εμπειρία του ενός και του άλλου όμως δεν συγκρίνονται… Ο 31χρονος στόπερ από εκεί και πέρα έδειξε κάποια πολύ θετικά στοιχεία, ειδικά στο κουβάλημα της μπάλας, κάτι που βοηθάει στο build up… Στο δεύτερο ημίχρονο ένιωσε ενοχλήσεις και αποχώρησε από το γήπεδο. Θέλει λίγο περισσότερο χρόνο προσαρμογής.

Από εκεί και πέρα, μετά το 1-0 περιόρισε σημαντικά τον Παναθηναϊκό, δεν τον άφησε να κάνει παιχνίδι με τα ατομικά μαρκαρίσματα που εφήρμοσε ο Αλμέιδα και έτσι οι «πράσινοι» αντιμετώπισαν εξαιρετική δυσκολία στο να δημιουργήσουν απειλητικές καταστάσεις στην περιοχή του Στάνκοβιτς. Η ΑΕΚ έκανε παιχνίδι κυρίως από τη δεξιά πτέρυγα απ’ όπου εφορμούσε ο Ελίασον. Έχασε και πολύ μεγάλες ευκαιρίες με τον Λιβάι Γκαρσία, απ’τα πόδια του οποίου περνούσαν οι περισσότερες ενέργειες. Ο Τσούμπερ όμως ήταν αυτός που κατάφερε να ισοφαρίσει, αλλά και να δώσει την ασίστ για το νικητήριο γκολ του Πινέδα, το οποίο ξεκίνησε απ’τα πόδια του Πισάρο, η είσοδος του οποίου ήταν καταλυτική στο δεύτερο μέρος.

Στα εναπομείναντα λεπτά η ΑΕΚ έδειξε σοβαρότητα και συγκέντρωση στα μετόπισθεν. Οι αλλαγές του Αλμέιδα βοήθησαν πολύ στη διατήρηση του σκορ, με παίκτες-μαχητές, όπως ο Γιόνσον, ο Αραούχο και ο Μάνταλος. Έχασε όμως και ευκαιρίες, οι οποίες θα μπορούσαν να δώσουν μεγαλύτερο εύρος στο σκορ, όπως το τετ α τετ του Ελίασον.

Σημασία όμως έχει ότι η ΑΕΚ πήρε τη νίκη απέναντι σε μία πολύ μεγάλη ομάδα, όπως ο Παναθηναϊκός, ο οποίος είναι πολύ καλύτερος από την περσινή σεζόν, στην οποία προηγείτο της βαθμολογίας κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια της χρονιάς. Η Ένωση έκλεισε τρία συνεχόμενα παιχνίδια πολύ «καυτά». Από εκεί και πέρα όμως ακολουθούν τέσσερα συνεχόμενα παιχνίδια εξίσου μεγάλης σημασίας, όπως με Ατρόμητο, ΟΦΗ, Άγιαξ και Παναιτωλικό, μιας και υπάρχει εμβόλιμη αγωνιστική.

 

Κριτική

  Παναθηναϊκός: Με Μοντέλα στην προπόνηση! Είδε Τερίμ-Ακαϊντίν

Στάνκοβιτς: Στο Μπράιτον έκανε σημαντικές επεμβάσεις. Στη Λεωφόρο έκανε μία καλή επέμβαση στο 6’ σε σουτ εκτός περιοχής του Βιλένα. Το γκολ του Τζούρισιτς στο 10’ όσο και άπιαστο να φαινόταν, το δέχεται από την κλειστή γωνία. Στο 74’ έκανε κορυφαία επέμβαση σε κεφαλιά του Ιωαννίδη, σε σημαντικό σημείο, καθότι η ΑΕΚ είχε πετύχει λίγα λεπτά νωρίτερα το 1-2. Στις καθυστερήσεις έκανε και μία αποφασιστική έξοδο μέχρι το πέναλτι, κάτι που δεν το συνηθίζει.

Ρότα: Αμυντικά δεν αντιμετώπισε προβλήματα με τον Μαντσίνι. Επιθετικά είχε ανεβάσματα και προσπαθούσε να συμμετέχει στο χτίσιμο των επιθέσεων. Δεν τον κατέβαλε καθόλου η κούραση.

Μήτογλου: Έκανε καλό παιχνίδι. Συνέχισε τις καλές εμφανίσεις μετά το Μπράιτον.

Κάλενς: Στη Λεωφόρο έκανε το ντεμπούτο του με τη φανέλα της ΑΕΚ. Στο 1-0 του Παναθηναϊκού χάνει τον Τζούρισιτς. Στο δεύτερο ημίχρονο ένιωσε ενοχλήσεις και αποχώρησε από το γήπεδο. Θέλει λίγο περισσότερο χρόνο προσαρμογής.

Μοχαμαντί: Έτρεξε πολύ στο παιχνίδι. Είχε ανεβάσματα και πολλές επιστροφές. Λογικό ήταν να μείνει από δυνάμεις στο δεύτερο μέρος.

Γαλανόπουλος: Χάνει τον Τζούρισιτς στη φάση του 1-0. Στο υπόλοιπο παιχνίδι ήταν πολύ καλός, είχε πολλά τρεξίματα, κοψίματα και κουβαλήματα της μπάλας. Στο δεύτερο μέρος όμως ο Αλμέιδα τον απέσυρε, βλέποντας, ότι φλέρταρε με δεύτερη κίτρινη (μετά από φάουλ στον Βιλένα).

Πινέδα: Κινητικός και πανταχού παρών. Βοήθησε τόσο στην άμυνα, όσο και στην επίθεση. Σκόραρε το 1-2, αποδεικνύοντας πως είναι πολύτιμη μονάδα για την ΑΕΚ, παρότι φέτος είναι ολοφάνερο πως του λείπουν ανάσες. Και τί έκανε επιπλέον ο μπαγάσας; Όπως έπαιξε δεξί μπακ στο ματς των πλέι οφ στη Λεωφόρο, τώρα ο Αλμέιδα τον χρησιμοποίησε αριστερό μπακ, αφού ο Μοχαμαντί τα… έφτυσε στο δεύτερο μέρος από τις πολλές κούρσες. Πραγματικό εργαλείο.

Γκατσίνοβιτς: Δεν έκανε αισθητή την παρουσία του στο παιχνίδι. Προέρχεται από τραυματισμό, στο Μπράιτον επέστρεψε και σκόραρε.

Ελίασον: Ήταν αρκετά δραστήριος και με διάθεση να δημιουργήσει. Στο 85’ έχασε απίστευτη ευκαιρία να σκοράρει σε τετ α τετ με τον Μπρινιόλι.

Τσούμπερ: Έψαξε το γκολ από την αρχή του παιχνιδιού. Το πέτυχε στο 36’ με ένα καταπληκτικό πλασέ στην κίνηση.

Γκαρσία: Επανήλθε στο Μπράιτον μετά από μακροχρόνια απουσία και συγκεκριμένα απ΄το ματς με την Άντβερπ στην Αμβέρσσα για τα πλέι οφ του Champions League. Στην Αγγλία είχε δύο σημαντικές χαμένες στιγμές σε τετ α τετ. Στη Λεωφόρο έχασε μία απίστευτη διπλή ευκαιρία να ισοφαρίσει στο 12’. Για μια ακόμα φορά έκανε τα δύσκολα, δηλαδή πέρασε όλο τον κόσμο, αλλά στα απλά, δηλαδή την εκτέλεση, δεν είχε ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα. Στο 25’ έπιασε μια πολύ καλή κεφαλιά, ο Μπρινιόλι όμως είχε και πάλι απάντηση. Στο προηγούμενο blog για το ματς της πρεμιέρας των ομίλων του Europa League, είχαμε εκτιμήσει, ότι θα σκόραρε με τον Παναθηναϊκό. Δεν μας δικαίωσε. Μάλιστα στο 1-2 ήταν η μοναδική επίθεση που δεν πέρασε από τα πόδια του.

  "Κάηκε" το Μιλάνο - Πάρτι με 300.000 οπαδούς της Ίντερ (Vid)

ΑΛΛΑΓΕΣ

Σιμάνσκι: Στο Μπράιτον έκανε πολύ καλό παιχνίδι ως στόπερ. Ίσως ο Αλμέιδα θα έπρεπε να τον είχε προτιμήσει στη Λεωφόρο, αντί του Κάλενς που έδειξε, ότι θέλει χρόνο ακόμα.

Γιόνσον: Είναι ήρεμη δύναμη. Έδωσε ισορροπία στη μεσαία γραμμή.

Πισάρο: Στα προηγούμενα παιχνίδια με τη φανέλα της ΑΕΚ δεν ικανοποίησε με την απόδοσή του. Από την ώρα που μπήκε στο ματς της Λεωφόρου όμως έδειξε πράγματα. Η φάση του 1-2 ξεκινά από τον Μεξικανό! Εκείνος κουβάλησε τη μπάλα και τη μοίρασε στον Τσούμπερ που έβγαλε την ασίστ για τον Πινέδα. Είχε και προσπάθειες για γκολ.

Αραούχο: Η είσοδός του ήταν απαραίτητη. Γιατί η ΑΕΚ είχε έναν παίκτη επικίνδυνο στην επίθεση και την πρώτη άμυνα της ομάδας, αφού πιέζει ασφυκτικά τους αντίπαλους αμυντικούς,

Μάνταλος: Μπήκε για να κρατήσει μπάλες και να ελέγξει τον ρυθμό. Έχασε μεγάλη ευκαιρία στις καθυστερήσεις.

Το Πανό και το αντεθνικό σύνθημα

Μπροστά στη θύρα 13 ήταν διπλωμένο πανό που ανέγραφε «Free the boys», ένα μήνυμα που αναφερόταν στους Κροάτες χούλιγκανς της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, οι οποίοι στις 7 Αυγούστου 2023 προκάλεσαν επεισόδια έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, στα οποία σκοτώθηκε ο 29χρονος οπαδός της Ένωσης, Μιχάλης Κατσούρης. Η «κιτρινόμαυρη» ΠΑΕ προειδοποίησε, πως αν ανοίξει το πανό, τότε δεν θα βγει στον αγωνιστικό χώρο, να παίξει. To πανό άνοιξε με την είσοδο των ομάδων και η ΑΕΚ επέστρεψε στα αποδυτήρια ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Όταν κατέβηκε το πανό, μετά από λίγα λεπτά οι «κιτρινόμαυροι» επέστρεψαν στον αγωνιστικό χώρο. Ήταν μία απαράδεκτη κίνηση, από τη στιγμή που έχει χαθεί μία ανθρώπινη ζωή σε επεισόδια και συνοδεύτηκε από ένα εξίσου κατάπτυστο σύνθημα κατά της ομάδας του «Δικέφαλου» αετού, το οποίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αντεθνικό. «Το δεν κατεβαίνουμε αν ανοίξει το πανό» πάντως δεν τηρήθηκε ίσως επειδή η ομάδα θα μηδενιζόταν. Για την καταπολέμηση της βίας όμως απαιτούνται και γενναίες, ριψοκίνδυνες, συμβολικές, αποφάσεις… Ευτυχώς υπήρχαν οπαδοί του Παναθηναϊκού που αποδοκίμασαν το πανό. Γιατί δεν πρέπει να «τσουβαλιάζουμε» όλον τον κόσμο…

Η αγκαλιά Μπερνάρ-Ρότα

Στο παιχνίδι των πλέι οφ, της Λεωφόρου, στις 30 Απριλίου, ο Ρότα τραυματίστηκε και αποχώρησε στο 21’ ύστερα από αντιαθλητικό χτύπημα που δέχτηκε από τον Μπερνάρ του Παναθηναϊκού, το οποίο επέσυρε αποβολή, αλλά δεν τιμωρήθηκε ούτε με κίτρινη. Στην έναρξη του παιχνιδιού της 5ης αγωνιστικής, στο πλαίσιο της διακοπής που υπήρξε εξαιτίας του τραυματισμού του Μάγκνουσον, οι δύο παίκτες είχαν την ευκαιρία να τα πούνε σε τετ α τετ, με τον σκηνοθέτη να «συλλαμβάνει» το στιγμιότυπο on camera. Ήταν από τις όμορφες στιγμές του παιχνιδιού.


*** ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΑΕΚάρα και με… πειράματα – Απαντήσεις Γαλανόπουλου, Πισάρο – Γι’ αυτό ήθελαν να τον κλέψουν ΠΑΟ-ΟΣΦΠ!


Πηγή
 

Διαβάστε επίσης: