Άστον Βίλα: Ο κοιμισμένος γίγαντας που απειλεί τον Ολυμπιακό


Άστον Βίλα: Ο κοιμισμένος γίγαντας που απειλεί τον Ολυμπιακό



Η αντίπαλος του Ολυμπιακού στα ημιτελικά του Conference League έχει αναγεννηθεί με τον Ουνάι Έμερι στον πάγκο της και είναι μια ομάδα που αρνείται να αναζητήσει δικαιολογίες.

 

Ο Ουνάι Έμερι τον Οκτώβριο του 2022 άφησε το πρότζεκτ που είχε ξεκινήσει στη Βιγιαρεάλ για να πάρει τα ηνία της Άστον Βίλα που εκείνη την εποχή πάλευε για να παραμείνει στην Premier League.

«Ο γίγαντας ξυπνά»

Το αποτέλεσμα με τον Ισπανό τεχνικό στον πάγκο της δεν θα μπορούσε να ήταν καλύτερο. Στο Villa Park τον αγαπούν και βλέποντας την απόδοση της ομάδας, αυτό είναι απολύτως λογικό. Το σύνθημα “The Giant is Waking up” – «Ο γίγαντας ξυπνά» που κοσμεί τους τοίχους γύρω από το Villa Park αποτυπώνει τέλεια τη διάθεση μεταξύ των οπαδών της αγγλικής ομάδας.

Project Emery

Στην Άστον Βίλα, ο Ουνάι Έμερι ήθελε να χτίσει μια δομή αρκετά στιβαρή ώστε να αντέχει τις πτώσεις της φόρμας και να δημιουργήσει μια ισχυρή εικόνα του συλλόγου. Πιστεύει ότι ένα σταθερό περιβάλλον είναι πιο σημαντικό από το να έχεις απλά χρήματα για ξόδεμα. Οι ιδιοκτήτες ενθουσιάστηκαν από το Project Emery και ήθελαν να δημιουργήσουν ένα υποστηρικτικό δίκτυο γύρω του.

Στη δεύτερη θητεία του στην Premier League, η πρώτη ήταν με την Άρσεναλ το 2018, μια τελείως διαφορετική εποχή. Οι καιροί έχουν αλλάξει και οι βελτιώσεις του Έμερι επίσης. Έχει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αρνείται να βρει δικαιολογίες.

Δεν θέλει δικαιολογίες

Ο ανταγωνισμός μεταξύ της ελίτ αποτελεί μέρος της διαδικασίας να παίζεις συνεχόμενα σε εγχώριες διοργανώσεις και στην Ευρώπη. Όσοι είναι κοντά στον Ουνάι Έμερι λένε ότι το μήνυμά του στα αποδυτήρια είναι να μην σκέφτεσαι ποτέ κάποιο μειονέκτημα, είτε είναι κόπωση, προγράμματα ή τραυματισμοί. Δεν θέλει δικαιολογίες για να εισχωρήσουν στη νοοτροπία των παικτών, με τα πόδια να είναι πάντα πιο βαριά όταν το μυαλό αφήνεται να περιπλανηθεί.

Όλη η Άστον Βίλα είναι χτισμένη στη νοοτροπία του προπονητή. Ο Έμερι είναι γνωστό ότι πραγματοποιεί συναντήσεις ομάδας για πάνω από μία ώρα και μεταδίδει σχολαστικά οδηγίες θέσης στους παίκτες του.

  Τότε ξεκινά η διάθεση των εισιτηρίων του ΑΕΚ - Λαμία

«Ξεσκονίζει» τον αντίπαλο

Έχει μισή ντουζίνα αναλυτές που ψάχνουν τα πλάνα με απίστευτη λεπτομέρεια όταν διαμορφώνουν σχέδια παιχνιδιού. Αυτό στη συνέχεια μεταδίδεται στην ομάδα. Ο Έμερι έχει ένα γενικό πλαίσιο τακτικής. Οι τακτικές αλλαγές σχηματισμού και θέσης έχουν στόχο να εκμεταλλευτούν σημεία αδυναμίας στην αντίπαλη πλευρά που εντοπίζει πριν από τον αγώνα.

Η δομή παιχνιδιού της Βίλα, ωστόσο, δεν αλλάζει, ακόμα και αν αλλάξουν τα πρόσωπα της ενδεκάδας. Ο Ισπανός κόουτς προπονεί πάντα με το ίδιο σχήμα ανάλογα με το πού βρίσκεται η μπάλα στον αγωνιστικό χώρο.

Το 4-4-2 που δεν αλλάζει

Η ατμόσφαιρα που περικλείει το Villa Park είναι ενδεικτική του πώς ο Έμερι έχει μεταμορφώσει τον σύλλογο. Έχει την τάση να προτιμά έναν σχηματισμό 4-2-3-1 ή 4-4-2, με μεγάλη εστίαση στην επίθεση με κεντρικούς χαφ και συνδυασμούς. Οι μεταβατικές επιθέσεις είναι επίσης εμφανείς. Το κεντρικό χαφ –συχνά ο Ντάγκλας Λουίζ και ο Μπουμπακάρ Καμαρά ως διπλός άξονας– έχουν προσφέρει κάλυψη και υποστήριξη κάτω και γύρω από την μπάλα.

Όταν η Άστον Βίλα ανακτήσει την κατοχή, ο Όλι Γουότκινς δείχνει την ικανότητα του να συνδέει το παιχνίδι και να τρέχει πίσω. Στη συνέχεια υποστηρίζεται από τον γρήγορο Μούσα Ντιαμπί.

Οι μέσοι παρέχουν περαιτέρω υποστήριξη στην αντεπίθεση. Ο Τζον ΜακΓκιν πρωταγωνιστεί όταν αμύνεται η ομάδα του σε 4-4-2 και στη συνέχεια, στην κατοχή, μετακινείται ως έξτρα κεντρικός χαφ όταν χρειαστεί.

  Βαρούχας: "Δεν έκανε καλά τη δουλειά του στο ΠΑΟΚ - ΑΕΚ..."

Οι ομάδες του Έμερι υιοθετούν συνήθως υψηλές αμυντικές γραμμές σε μια προσπάθεια να αμυνθούν μακριά από την περιοχή τους και ελαχιστοποιούν τα κενά μεταξύ των γραμμών. Η πρώτη γραμμή λειτουργεί για να πιέσει την μπάλα προς τα έξω.

Με πρωταγωνιστή τον Γουότκινς

Ο Όλι Γουότκινς είναι ο σούπερ σταρ της Άστον Βίλα και ο παίκτης που θα βάλει την μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα. Ο Άγγλος φορ έχει μέχρι στιγμής έχει πετύχει 59 γκολ σε 141 εμφανίσεις στην Premier League.

Ο Γουότκινς ήταν εξαιρετικός από τότε που ο Ουνάι Έμερι ανέλαβε την Άστον Βίλα τον Νοέμβριο του 2022. Έχει σκοράρει 32 γκολ πρωταθλήματος σε αυτό το διάστημα και μόνο ο Έρλινγκ Χάαλαντ (39) έχει περισσότερα. Ο Χάαλαντ και ο Κόουλ Πάλμερ οδηγούν αυτή τη στιγμή στην κούρσα για το χρυσό παπούτσι με 20 γκολ ο καθένας, αλλά ο Γουότκινς τους ακολουθεί με 19. Κανένας παίκτης της αγγλικής ομάδας δεν έχει κερδίσει το χρυσό παπούτσι στην εποχή της Premier League.

Ο Άγγλος φορ έχει σκοράρει 19 γκολ και έχει μοιράσει 10 ασίστ στο κορυφαίο πρωτάθλημα, η καλύτερη επίδοση για έναν επιθετικό της Άστον Βίλα εδώ και περισσότερα από 40 χρόνια.

Ο Όλι είναι παραγωγικός στο πρωτάθλημα και στην Ευρώπη, σκοράροντας επτά γκολ στο Conference League για να οδηγήσει τη Βίλα στους ημιτελικούς. Ο απολογισμός των τερμάτων του είναι ακόμη πιο εντυπωσιακός αν σκεφτεί κανείς ότι κανένα από αυτά δεν είναι με πέναλτι. Είναι πραγματικός ένας διεκδικητής του παίκτη της σεζόν στην Premier League.


Πηγή
 

Διαβάστε επίσης: