Σημαντικές εξελίξεις σημειώνονται στον ΠΑΟΚ, καθώς ο Ιβάν Σαββίδης αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της αμυντικής γραμμής της ομάδας. Με φόντο την υπόθεση του Γιάννη Μιχαηλίδη, ο οποίος διανύει την καλύτερη περίοδο της καριέρας του, οι διαπραγματεύσεις για την ανανέωση του συμβολαίου του αποκτούν κρίσιμη σημασία. Οι
Το παίρνει πάνω του ο Ιβάν! Κίνηση-ματ με στόπερ – Νέα δεδομένα για Τάισον
Η υπόθεση του Γιάννη Μιχαηλίδη εξελίσσεται σε ένα από τα σημαντικότερα παρασκηνιακά μέτωπα στον ΠΑΟΚ. Ο 26χρονος αριστεροπόδαρος στόπερ βρίσκεται σε μία από τις πιο ώριμες περιόδους της καριέρας του, έχει επιστρέψει στην Εθνική ομάδα και ταυτόχρονα αποτελεί έναν παίκτη με ιδιαίτερο συμβολισμό για τον σύλλογο: παιδί των ακαδημιών, ποδοσφαιριστής που μεγάλωσε μέσα στον ΠΑΟΚ και σήμερα βρίσκεται σε ηλικία που μπορεί να αποτελέσει σταθερό σημείο αναφοράς της άμυνας. Γι’ αυτό και οι συζητήσεις για το νέο συμβόλαιο έχουν αποκτήσει ξεχωριστή σημασία.
Το μήνυμα μέσω Τσιφτσή
Η πρόσφατη ανανέωση του Αντώνη Τσιφτσή έως το καλοκαίρι του 2029 μπορεί να αφορά διαφορετική περίπτωση, ωστόσο θεωρείται πως είχε και δεύτερη ανάγνωση. Ο Ιβάν Σαββίδης έχει εδώ και χρόνια μία ξεκάθαρη φιλοσοφία στις ανανεώσεις: οι παίκτες που πραγματικά θέλουν να παραμείνουν στον ΠΑΟΚ πρέπει να δείχνουν διάθεση να κλείνουν γρήγορα τις εκκρεμότητες.
Ο Τσιφτσής συμφώνησε στην επέκταση και με αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με το παρασκήνιο, πέρασε έμμεσα το μήνυμα και προς την πλευρά Μιχαηλίδη. Οι δύο περιπτώσεις ασφαλώς δεν είναι ίδιες. Ο Μιχαηλίδης έχει μεγαλύτερη αγωνιστική βαρύτητα, διαφορετική θέση στην ομάδα και διαφορετικές οικονομικές απαιτήσεις. Το βασικό όμως είναι ότι ο ΠΑΟΚ θέλει να διαπιστώσει μέχρι πού φτάνει πραγματικά η επιθυμία του να συνεχίσει στην Τούμπα.
Η νέα πρόταση και η απόσταση
Η αρχική πρόταση του ΠΑΟΚ κινήθηκε περίπου στις 650.000 ευρώ ετησίως, ποσό που δεν ικανοποίησε την πλευρά του παίκτη. Η νέα προσέγγιση είναι αυξημένη περίπου κατά 20%, κάτι που φέρνει την πρόταση κοντά στην περιοχή των 700.000 ευρώ και άνω. Το πρόβλημα είναι ότι ακόμη κι αυτό το ποσό δεν θεωρείται αρκετό από τον Μιχαηλίδη. Η πληροφορία από το εσωτερικό της υπόθεσης είναι σαφής: ο παίκτης δεν πρόκειται να πει «ναι» στα 700.000 ευρώ.
Αυτό δεν σημαίνει ότι έχει αποφασίσει να φύγει. Το αντίθετο. Ο Μιχαηλίδης θέλει να παραμείνει στον ΠΑΟΚ και το έχει δείξει. Ωστόσο θεωρεί ότι η σημερινή του αγωνιστική αξία, η ηλικία του, το γεγονός ότι είναι αριστεροπόδαρος στόπερ και πλέον διεθνής, δικαιολογούν μία μεγαλύτερη οικονομική αναγνώριση.
Από την άλλη πλευρά, στον ΠΑΟΚ δεν θέλουν να ξεφύγουν από τη μισθολογική πολιτική που έχουν χαράξει. Κάπου εκεί βρίσκεται αυτή τη στιγμή η πραγματική διαπραγμάτευση.
Γιατί ο Μιχαηλίδης έχει μεγαλύτερη αξία απ’ όσο δείχνει μόνο το συμβόλαιο
Η περίπτωση του Έλληνα αμυντικού έχει μία ακόμη ιδιαιτερότητα. Δεν πρόκειται απλώς για έναν ακόμη στόπερ του ρόστερ. Είναι αριστεροπόδαρος, συμμετέχει ενεργά στο build-up και μπορεί να δώσει την πρώτη προοδευτική πάσα από χαμηλά. Παράλληλα έχει ήδη αποδείξει ότι μπορεί να απειλήσει και στην αντίπαλη περιοχή.
Τη σεζόν 2024-25 κατέγραψε 17 συμμετοχές και 3 γκολ, ενώ πέρυσι είχε 23 παρουσίες και ένα ακόμη γκολ. Στο ξεκίνημα της φετινής περιόδου μετρά ήδη 5 βασικές συμμετοχές στο πρωτάθλημα και 405 λεπτά, δείχνοντας ότι παραμένει κομμάτι του βασικού κορμού.
Υπάρχει όμως και το θέμα της Εθνικής. Ο Μιχαηλίδης επέστρεψε στις επιλογές του Ιβάν Γιοβάνοβιτς για τη League A του Nations League και συμμετείχε στα παιχνίδια με Σερβία, Γερμανία και Ολλανδία. Η UEFA τον καταγράφει πλέον ως ενεργό μέλος του ρόστερ της Εθνικής, ενώ στη φετινή διοργάνωση έχει ήδη τρεις συμμετοχές. Ακόμη κι αν αυτές οι συμμετοχές ήταν περιορισμένου χρόνου, η παρουσία του στην Εθνική ανεβάζει συνολικά το status του.
Το οικονομικό δίλημμα του ΠΑΟΚ
Εδώ βρίσκεται και το βασικό επιχείρημα της πλευράς Μιχαηλίδη. Αν ο ΠΑΟΚ χρειαστεί να βγει στην αγορά για να αποκτήσει αριστεροπόδαρο κεντρικό αμυντικό αντίστοιχου επιπέδου, με ηλικία 26 ετών, διεθνή παρουσία και εμπειρία από ευρωπαϊκές διοργανώσεις, πιθανότατα θα χρειαστεί να πληρώσει σημαντικό transfer fee και υψηλό συμβόλαιο.
Άρα η διαφορά που υπάρχει σήμερα στις διαπραγματεύσεις ενδέχεται τελικά να είναι μικρότερη από το κόστος αντικατάστασής του. Αυτό είναι και ένα από τα στοιχεία που έχουν τεθεί υπόψη του Ιβάν Σαββίδη.
Η παρέμβαση Ιβάν που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα
Το θέμα έχει ήδη φτάσει στον ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ. Ο Σαββίδης έχει ζητήσει από τους συνεργάτες του να προχωρήσουν την υπόθεση και, εφόσον χρειαστεί, δεν αποκλείεται να μιλήσει προσωπικά με τον Μιχαηλίδη.
Δεν θα είναι η πρώτη φορά. Σε προηγούμενες αντίστοιχες περιπτώσεις, όταν ο Ιβάν Σαββίδης αποφάσισε να εμπλακεί προσωπικά, το αποτέλεσμα ήταν συνήθως θετικό για τον ΠΑΟΚ.
Αυτός είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο στην Τούμπα εξακολουθεί να υπάρχει αισιοδοξία ότι παρά τη σημερινή απόσταση, στο τέλος οι δύο πλευρές θα τα βρουν.
Παράλληλα ψάχνει αμυντικό ο ΠΑΟΚ
Βέβαια, οι συζητήσεις με τον Μιχαηλίδη δεν αλλάζουν τον μεταγραφικό σχεδιασμό. Στον ΠΑΟΚ έχει ληφθεί απόφαση να ενισχυθεί η αμυντική γραμμή τον Ιανουάριο. Η πρώτη προτεραιότητα φαίνεται να είναι ένας καθαρός δεξιός μπακ, καθώς αυτή τη στιγμή ο Τζόντζο Κένι αποτελεί τη βασική επιλογή για τη συγκεκριμένη θέση.
Ο Αρίτς Ελουστόντο μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκεί σε περίπτωση ανάγκης, όμως στον ΠΑΟΚ θέλουν έναν ποδοσφαιριστή με φυσική θέση το δεξί άκρο της άμυνας, ώστε να υπάρχει πραγματικός ανταγωνισμός. Παράλληλα εξετάζεται και η αγορά κεντρικού αμυντικού.
Δεν είναι δεδομένο ότι θα γίνουν δύο κινήσεις. Το πιθανότερο είναι να αξιολογηθεί η κατάσταση μέχρι τον Δεκέμβριο και να αποφασιστεί ποια ανάγκη είναι μεγαλύτερη.
Επιστροφές 4,5 εκατ. ευρώ
Την ίδια στιγμή, ο Αλέσιο Λίσι βλέπει δύο σημαντικούς παίκτες να επιστρέφουν. Παντελής Χατζηδιάκος και Τομ Λουσέ, δύο μεταγραφές που κόστισαν συνολικά περίπου 4,5 εκατ. ευρώ, έχουν επιστρέψει σε πλήρεις ρυθμούς.
Μέχρι τώρα, οι δύο τους έχουν αγωνιστεί μαζί ελάχιστα – περίπου 100 λεπτά – εξαιτίας των τραυματισμών. Ο Χατζηδιάκος έχει καταγράψει περίπου 430 λεπτά και ο Λουσέ 184, όμως ο ΠΑΟΚ ουσιαστικά δεν έχει προλάβει να αξιοποιήσει μαζί δύο βασικά κομμάτια του καλοκαιρινού σχεδιασμού.
Ο Χατζηδιάκος μπορεί να δώσει ποιότητα στην πρώτη πάσα και ο Λουσέ να συνεχίσει την ανάπτυξη στη δεύτερη γραμμή. Αυτό είναι και το στοιχείο που θέλει να δει πλέον ο Λίσι στην πράξη.
Μπαίνει και ο Μπάνζα
Στις επιστροφές προστίθεται και ο Σιμόν Μπάνζα. Ο επιθετικός βρίσκεται πλέον στη Θεσσαλονίκη, προπονείται κανονικά και μπαίνει σταδιακά στο αγωνιστικό μοντέλο του ΠΑΟΚ.
Το επόμενο βήμα είναι το επίσημο ντεμπούτο του. Η τεχνική ηγεσία θέλει να του δώσει χρόνο ώστε να αποκτήσει χημεία με τους συμπαίκτες του και να κατανοήσει καλύτερα τις απαιτήσεις του Λίσι πριν μπει για τα καλά στο rotation.
Και ο Τάισον για την επόμενη μέρα
Στο παρασκήνιο υπάρχει και μία διαφορετική συζήτηση. Ο Τάισον έχει δεθεί ιδιαίτερα με τον ΠΑΟΚ και ειδικά με τους νεαρούς παίκτες του συλλόγου. Η πρόσφατη παρουσία του σε προπόνηση της Κ19 μόνο τυχαία δεν θεωρείται. Στον ΠΑΟΚ έχει ήδη γίνει μία πρώτη κουβέντα για την πιθανότητα να παραμείνει στον σύλλογο όταν αποφασίσει να σταματήσει το ποδόσφαιρο.
Το πόστο δεν έχει αποφασιστεί. Θα μπορούσε να είναι στις ακαδημίες, είτε ως τεχνικό στέλεχος είτε σε κάποιον διαφορετικό ρόλο. Η λογική πάντως είναι ξεκάθαρη: μετά τους Βιεϊρίνια, Μάτος και Ελ Καντουρί, ο ΠΑΟΚ θέλει να κρατά κοντά του ανθρώπους που γνωρίζουν το κλαμπ και μπορούν να μεταφέρουν την κουλτούρα του στις επόμενες γενιές.
Το μεγάλο θέμα παραμένει ο Μιχαηλίδης
Όλα αυτά τρέχουν παράλληλα. Όμως η πιο σύνθετη υπόθεση είναι αυτή του Γιάννη Μιχαηλίδη. Ο ΠΑΟΚ θέλει να τον κρατήσει. Ο ίδιος θέλει να παραμείνει. Η διαφορά είναι οικονομική και αυτή τη στιγμή είναι υπαρκτή.
Η ανανέωση Τσιφτσή λειτούργησε ως μήνυμα, η νέα πρόταση αποτελεί την επόμενη κίνηση και πλέον η μπάλα βρίσκεται στην πλευρά του διεθνούς στόπερ. Το πιθανότερο είναι ότι θα χρειαστεί κι άλλη κουβέντα.
Και ίσως, στο τέλος, να χρειαστεί να μπει ξανά στην εξίσωση ο ίδιος ο Ιβάν Σαββίδης.
Πηγή